torsdagen den 16 juni

Det ofattbart otursammaste har hänt. I lördags blev Svala som fölet heter tvärhalt och akutveterinär fick sättas in. Efter sömnlös natt och ännu en veterinär som inte hittade felet kördes hon in till klinik för att där utredas. Efter röntgen och provtagning står det ganska klart att hon fått en bakteriehärd i höger bakknä, inte kul alls! Vi hoppas på det bästa men vet också att prognoserna kan peka åt båda håll. Idag var jag och hälsade på henne och hon var lite bättre min goa tappra Svala. Hirst däremot såg trött ut och på väg hem från Karlstad ringde en veterinär och sa att hon fått kolik. Det kan bara inte vara sant, hur många olyckor får ske samtidigt??? För mycket stillastående i box med sjukt föl och antagligen för mycket god mat var orsaken. Jag väntar bara på att telefonen ska ringa igen och att det händer ytterligare komplikationer. Fy för sjukdomar och tur att dte finns försäkringar! Min enda önskan är nu att Svala och Hirst kommer att må bra igen tänk vad de fått utstå denna vecka. Till veckan visas Jódis på Strömsholm , imorgon slutar mina elever ettan men jag kan inte hjälpa att jag känner mig vemodig ändå. Detta förtog stämningen totalt!!

Söndagen den 22 maj

Jaha 22 maj och jorden är fortfarande kvar det enda som hände var väl utbrottet på Island. Vilket iofs kan vara nog så jobbigt för de som bor där.

Nu har vi äntligen lagt ut riktningen för Jódis som är i träning hos Lisa Rist. Hon ska visas på Strömsholm i juni om allt går som det ska och det kommer att bli jättespännande!
Jag var och hälsade på henne häromdagen och hon ser kanonfin ut! Nu ska det musklas ännu mer och jobabs med formen. Jag är så nöjd över Lisas fina arbete och det känns verkligen bra att ha gett Jódis en så fin grund att stå på.

För övrigt har det blivit ännu ett tillskott i hagen. Kjarkur från Elfmarkens tycktes som en utopi för ett par veckor sedan. Men sedan ringde Maria Berg och sa att hon kunde ta med honom till Norrköping om jag var intresserad och ja- efter en dags funderande var det klart. Sagt och gjort-till Norrköping bar det och vi hämtade hem en kanonhingst! Jag bara älskar honom han verkar så fin och trevlig i temperamentet och så är det ögongodis utöver det vanliga! Jag hoppas att jag kommer kunna visa honom exteriört i september på Strömsholm.
Hingstarna går nu på frodigt bete uppe vid vårt torp och det har kivats rejält vid första ihopsläppet men nu går alla tre tillsammans och njuter i solen. Underbart!
Tack Maria Berg för ditt trevliga bemötande! Jag ska göra mitt bästa för att Kjarkur ska få ett bra hingstliv!

Gunilla Nilsson i Torsby såg mina knaggliga försök att hitta ridhäst som passar så hon lånade helt sonika ut Lókkun frá Kirkjubae till mig. Ett superläckert sto som är genomsnäll och som säkert kan få igång ridlusten igen efter mina dåliga upplevelser med en stickig och bockig häst tidigare. Jag ska longera henne idag och imorgon ska hon skos för att sedan skrittas igång.
Supersnällt av Gunilla jag ska göra mitt bästa med Lókkun och hoppas att hon kommer trivas här!

Hirst har ännu inte fölat det börjar verkligen bli dags. Imorse var jag ute 3.30 i hopp om att inte missa något men hon stod så lugnt i hagen med Lókkun och hade inga planer på att dra igång någon fölning. Jaja den som lever får se....

Återkommer med bildbevis efter fölning och hoppas nu att allt går vägen!!

onsdagen den 20 april

Hingstfestivalen gick bra-Wagner och Viking var snälla som lamm!! Jag var väldigt imponerad av dem när de skötte sig så bra. Att lasta dessa hästar tar ca en halv minut man behöver inte ens dra i grimskaftet. Det var så otroligt häftigt att se alla dessa vackra hästar och naturligtvis häftigt att få träffa Isar och hans avkommor, bl a Sól och Mozart. Att sedan få uppleva deras otroligt fina temperament var också väldigt givande. Jag ser fram emot Mozarts visning i år och ska försöka åka och titta på den.
 Berserkur och Ardur är även personliga favoriter och man seglade på moln av att bara sitta på festivalen!!
Det som var synd på festivalen var att Viking körde race med bara gallop. Jag vet att han har en kanontrav så det var det jag hade hoppats skulle komma fram men icke.
Tack och lov att Camilla var med och visade hingstarna och hjälpte mig hantera dem på stället hon är kanonduktig!
Tur också att Mari Eriksson tog så fina bilder och Birgitta Ibert fotade också några bilder som jag fick.
Summa summarum var en hellyckad dag med en betäckning bokad som resultat.
Det ska bli jättespännande och det är Viking som är den lycklige.
Hirst går i hagen och putar med magen hon ska föla vilken dag som helst, ska bli uuuurspännande att se. Jag har på känn att det är ett stoföl men oddsen talar emot mig;-)

måndagen den 11 april

Det var ett tag sedan jag skrev. Jag har haft minst sagt fullt upp med jobb, barn, hästkurs, hästresor etc.
Nu är det i alla fall konstaterat att mitt sto Jódis inte ska visas i år. Hon behöver bygg upp sig mycket mer och helt enkelt träna upp tölten mer. Det var en besvikelse men ändå- hon är bara fyra år och fyrgångare så det kanske var självskrivet från början. Nya tag nästa år!
Hirst är garanterat dräktig och det ska bli såååååå kul att få ett litet föl i hagen i vår. Maj-juni dimper den efterlängtade ut. Jag har på känn att det blir en hingst, pratar man med andra uppfödare så verkar det vara ett stående inslag med hingstföl.🙂 Det blir bar vad det än blir, jag bara älskar hingsten som är pappa till fölet, han heter Práti frá Borg och är supersnygg. Han betäckte Hirst när han bara var tre så jag hoppas ju att han blir en ny stjärna på Island. Jag kommer att följa honom med intresse.

I lördags var jag på kurs på Stenholmen om avel och hingsthållning. En mycket väl ordnad och lärorik kurs. Jag fick klappa och pussa på Garri frá Reykjavik!! Vilken lycka -jag svävade på moln! Han var så snygg och vi fick se honom showa lite i ridhuset. Jag kanske betäcker Jódis med honom i år ändå...vi får se.

Efter kursen var man fullmatad med nya kunskaper om hingst och stohållning och ja må säga att det blir en utmaning!!
Men det ska nog gå bra. Det gäller att ha allt ordnat och klart, skriva papper på allt så att både sto- och hingstägare känner sig trygga.

Om två veckor är det hingstfestival, innan dess ska jag försöka snygga till hingstarn aoch hantera dem en del så att det inte blir kaos när vi kommer ner. Jag är faktiskt redan nervös.
Bildbevis kommer!

Tisdagen 1 mars 2011

Idag var jag och Camilla och barnen och hälsade på mina fina ston hos Lisa Rist. Det är Jódis till vänster på bilden. Hon är verkligen fin!
Hirst såg riktigt rund ut om magen så vi är rätt så säkra på att det blir ett föl i maj! Det ska bli så roligt!
Det är många tankar som snurrar just nu. Hur ska det bli att få föl(vårt första), hur ska jag klara av att hantera hingstar(mina första) och hur ska framtiden te sig med hästar, jobb och barn.
Envis som jag är ska jag nog få det att fungera.
Vi var även och hälsade på trevliga Lena Herminge på Karaby gård där Jódis är köpt ifrån. Vi såg på fina unghästar och så fick barnen rida en varsin liten tur på fina Freyja. En toppendag!

Onsdagen den 16 februari 2011

Idag fylldes lösdriften med ännu en jätte-halmbal, vet inte om den förra trampats ner i marken grundligt eller om de snaskat i sig en hel del.
Mysigt blev det i alla fall och Viking hjälpte glatt till att sprätta och gräva i halmbalen. De är så märkligt orädda för allt dessa grabbar, jag körde ner två vattendunkar i en dubbelbarnvagn idag men den var bara spännande. Oj en ny leksak liksom...Barnvagnen undersöktes noggrant men när de började gnaga på den rullade jag ut den. De hade ädå lyckats dra ut två plastpåsar som låg i vagnen. (bus och åter bus!)Jag tog upp dem och fick en idé att jag skulle stryka plastpåsarna över dem för att se hur de reagerade. Jag liksom masserade hårremmen med de prasslande påsarna och båda gossarna stod och njöt i fulla drag. Ingen nervositet här inte! Fortsatte med påsen på huvudet och det var lika lugnt.
Jag hoppas att de behåller sin coola inställning till saker och ting när de ska börja arbetas med!
De älskar sällskap och är mycket sociala, det ska bli kul att se hur de beter sig när stona kommer hem.🙃

Lördag den 12 februari

Japp så har man haft pour on medicin på hästarna-nu ska väl lusen ha sett sina sista dagar! Ja en avmaskningskur om ett par veckor kanske medverkar till framgång...vi får se.
Det var i alla fall inga problem att gå in och sätta på grimmor och krångla med pour on flaskan. Det enda missödet var väl att när jag skulle ta av korkskyddet så skvätte en dusch över jackan på mig. Hypokondrisk som man är funderade jag på om jag skulle få inre blödningar-hjärtflimmer eller annat otrevligt de kommande timmarna-jackan flög in i tvättmaskinen fortare än kvickt! Inget märkvärdigt har hänt ännu så jag kan nog slappna av.
Nja det värsta som kan hända är väl att jag också blir lusfri ett tag framöver. Gött!!😉
För övrigt har det varit en absolut fantastisk dag med strålande sol och gnistrande snö! Man fick stor lust att ta en ridtur men tyvärr har jag ingen ridhäst hemma så jag fick ta benen och hunden och gå ett par timmar.
Efter att ha varit instängd en vecka med sjuka barn och bortrest man så fick jag äntligen lite egentid och den var underbar! Jag skulle lätt kunnat vara ute hela dagen. Dessa gulddagar får man stänga in i sitt hjärta och spara till mindre bra dagar.
Mina guldgossar låg i solen och njöt när jag kom tillbaka efter promenaden-jag hoppas att de trivs lika bra som det verkar!

torsdagen den 10 februari 2011

Måste bara inflika denna snöiga dag att det är första dagen jag sett ett hingstrace i hagen sen pållarna kom hem för snart två veckor sedan. Hittills har det bara varit stillastående bus och sovande i lösdriften.
Det blev dock ett kort race för de har fullt upp med alla kraftmätningar så det blir tvärnit stup i kvarten och stegrande istället. Jag hoppas att de bygger muskler för fullt.😎 Stackarna var helt slut när de äntligen kom upp till lösdriften och slängde sig direkt i vattenbaljan. Det är Wagner som bestämmer över maten men Viking är en riktig retsticka som startar "småbråken". Men det råder ändå frid och kärlek mellan hästarna det kan man se. Det är härligt att de har varandra!
Det dröjer ett par månader innan stona kommer hem så de får nöja sig med varandra ett tag till.

Onsdagen den 9 februari 2011

Viking längtar nog också till sommaren!!
Fick tag i veterinären förut-här ska "pouras on" och avmaskas för bästa bekämpning av luskrakarna. Då blir nog hårremmen en vackrare syn lagom till hingstfestivalen.😉

Onsdagen den 9 februari 2011

Trötta Zalmiak alias Zalle!

Onsdagen den 9 februari 2011

Var bara tvungen att ta kort på mina sömntutor! Vårsolen tycks sätta sina spår!!!
Till och med hunden lade sig utanför ligghallen.

Onsdagen den 9 februari 2011

Med sjuka barn blir det inte så mycket till hästliv. Igår morse hade det snöat så att den elastiska grinden låg på marken-det var bara att kliva ut!
Mina gossar längtade dock tillbaks direkt så det var bara att sätta på Viking en grimma så följde Wagner med-så himla snälla pojkar!😀
När jag var nere och tittade till dem senare under dagen så låg Wagner i solen och käkade hö från den höhög han lyckats landa i. Lyxigt! Lika cool som vanligt låg han kvar när jag gick fram och strök honom över halsen. Lyckliga jag som kommer att få följa dessa vackra varelser! Jag kan knappt vänta tills den dagen de ska börja arbetas med. Men tills dess får man vackert försöka låta dem vara ifred.
Idag ska jag ringa veterinären som ska skriva ut diverse medel som pälsätarna ska behandlas bort med. Usch detta otyg  ska de inte behöva dras med!
Måtte sommaren snart vara här! Det börjar bli drygt med vinter nu!
Lägger in en bild på Wagner när sommaren stod i blom-man kan ju få drömma!!